Liam Maxwell on Low tax and flexible IT
Liam Maxwell on Low tax and flexible IT

You are here

Congres Nederland Open in Verbinding

Task: 
Live WebM (open source) webcast, videoregistraties

Op donderdag 24 maart 2011 werd in Media Plaza (Utrecht) het NOiV Jaarcongres 2011 gehouden. Thema van het NOiV Jaarcongres 2011 is ‘Open Einder’.

http://www.NOiV.nl

Een groot aantal sessies tijdens het NOiV Jaarcongres 2011, dat op donderdag 24 maart in Utrecht wordt gehouden, werd rechtstreeks uitgezonden in het WebM-formaat. Het videoformaat is in mei 2010 gelanceerd door Google, en wordt inmiddels ondersteund door een groot aantal soft- en hardewareproducenten (waaronder Android, Mozilla, Opera, Skype, YouTube, Oracle, Adobe, AMD en NVIDIA). Verantwoordelijk voor de rechtstreeks uitgezonden registratie tijdens het NOiV Jaarcongres, is het bedrijf Engage! Tactical Media uit Utrecht.

Het WebM-formaat is, net als bijvoorbeeld MPEG-4, een standaard voor opslag en transport van multimedia. Het grote verschil zit met name in de mate van openheid van beide standaarden. Volgens de auteurs van de vorig jaar juni verschenen ‘Handreiking Multimediaformaten’ (PDF, 1,28 MB) is MPEG-4 geen open standaard omdat de standaard ‘niet voldoet aan de eis dat ‘het intellectuele eigendom – met betrekking tot mogelijk aanwezige patenten – van (delen) van de standaard onherroepelijk ter beschikking [is] gesteld op een ‘royalty-free’ basis.’ Volgens Erwin Folmer, adviseur open standaarden bij NOiV, is WebM in dat opzicht ‘meer open’, alhoewel er volgens Folmer nog wel punten van verbetering mogelijk zijn. “In vergelijking met MPEG-4 heeft WebM onmiskenbaar een open(er) karakter en intenties, maar de openheid zal nog versterkt moeten worden door het beheer van de standaard onder te brengen bij een standaardisatieorganisatie. Wat ik heb begrepen, worden de stappen daartoe momenteel gezet.”

De komst van WebM is in de afgelopen maanden niet door alle partijen met open armen ontvangen. Zo heeft de MPEG-LA (MPEG Licensing Authority), de grootste (internationale) speler op het gebied van alternatieve octrooilicenties, een oproep geplaatst aan bedrijven om patenten te overleggen die relevant zijn om de openheid van WebM te ondermijnen. De rol van MPEG-LA is niet geheel onomstreden, en heeft begin deze maand onder meer geleid tot een anti-trust onderzoek van het Amerikaanse ministerie van Justitie. MPEG-LA regelt onder meer de licentie-inkomsten voor MPEG-4 (H.264), dat met de komst van WebM mogelijk een deel van haar marktaandeel ziet verdampen. Dat er organisaties veel aan gelegen is om het ’standaard’ videoformaat uit te brengen, bleek eerder deze week toen Google bekendmaakte een plug-in te hebben gelanceerd voor Internet Explorer 9. Met de plug-in is WebM ook in de nieuwste versie van de Windows-browser bruikbaar. Eerder werkte de videostandaard al in nieuwere versies van de browsers van Mozilla en Opera.

De opnamen, die in Media Plaza worden gemaakt, blijven na afloop van het congres te zien op de website van Engage!. Zelf aanwezig zijn bij het (gratis toegankelijke) congres op donderdag 24 maart? Aanmelden kan op de website van ECP-EPN, dat met NOiV de organisatie van het congres voor haar rekening neemt.

Bron: https://NOiV.nl/actueel/nieuws/2011/03/17/groot-aantal-sessies-NOiV-jaar...

Foto's: 
Liam Maxwell on Low tax and flexible IT
Datum: 
Monday, 28 March, 2011
Share/Save

Theme by Danetsoft and Danang Probo Sayekti inspired by Maksimer